Névjegy

„A legvidámabb barokk”, a Simplicissimus Ensemble egy 2012. április 30-i koncertet követően alakult meg. Az együttes azóta visszatérő vendége lett Budapest főbb hangversenytermeinek (MüpaÓbudai TársaskörNádor-terem, Zeneakadémia), kulturális közösségi tereinek (FUGALumenSzimpla Kert, Scruton) és templomainak. Két évadon keresztül saját hangversenysorozatuk volt a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A kamaraegyüttes fellépett a MüPa Régizene Fesztiválon, az Öt Templom Fesztiválon, a Palotanegyed Fesztiválon, illetve a Bach Mindenkinek fesztiválon, megfordult továbbá a Művészetek Völgyében és a Győri Barokk Esküvőn. Több alkalommal adott élő stúdiókoncertet a Tilos Rádióban. 2013-ban az Antré Fesztivál 1.0, 2015-ben a kolozsvári „IV. La Stravaganza Baroque Music Contest” díjazottja volt. Eddig három nagylemezük jelent meg.

A Simplicissimus Ensemble repertoárján elsősorban a 17. század második és a 18. század első felének kompozíciói szerepelnek. A korhű hangszereken játszó kamaraegyüttes célja az adott korszak hangzásvilágának és előadói stílusának restaurálásán túl az is, hogy a zeneművek előadásukban hasonló revelációval hassanak, mint saját korukban. Az ensemble rugalmas méretű és összeállítású, a közreműködők létszáma és hangszer-összeállítása mindig úgy alakul, ahogyan az előadásra kiválasztott zeneművek megkívánják. 

A névválasztással a formáció az 1600-as években élt német író és komponista, a magyar zenei életről is tudósító Daniel Speer előtt tiszteleg, aki Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus álnéven publikálta műveit. Azonban Speer is kölcsönözte a nevet H. J. Ch. von Grimmelshausen Der abenteuerliche Simplicissimus Teutsch című könyvéből. A harmincéves háború idején játszódó pikareszk regény főszereplője fél Európát bebarangolja és ezerféle kalandba keveredik. A kalandozás pedig a barokk Simplicissimus eme kései utódára is jellemző: az együttes egy-egy előadása nem más, mint egy korok, stílusrétegek – műzene, szórakoztató zene, népzene – és különböző nemzetek zenéi közötti nagy utazás.

A Simplicissimus Ensemble alapító művészeti vezetője Németh Zsombor

(c) BHarts Graphic Design